Igen vagy Nem!

Melyiket használjuk és melyik használatát kerüljük?

Több tanítás pl. az Agykontroll, és a mágia is, tartalmazza: “Kerüld a nem szó használatát!
A fenti ábrában máris találunk erre néhány magyarázatot.

Az “IGEN“, jang tulajdonságú, előremutató, teremtő erővel bíró. Ezért is van fent és jobbra a jövőbe mutat, benne a zöld szín (ami önmagában jin) itt a megengedést a szabad utat jelképezi. A “NEM“, jin tulajdonságú, visszahúzó, gyengítő erővel bíró. Ezért is van alul és mutat a múltba, benne a piros szín (ami önmagában jang) itt a tiltást a tiltott utat jelképezi.

Az “igen” alatt nem konkrétan csak az igen szót értjük, hanem általában a helyeslést, engedélyezést, létezést, létrehozást, valóságot is. Ugyanígy a “nem” alatt sem konkrétan csak a nem szót értjük, hanem általában a tagadást, tiltást, hiányt, eltünést, valótlanságot is.

Ennyi akár elegendő is lehet, a lényeg benne van!

Menjünk tovább és járjuk körül ezt a témát alaposabban is!

Igen vagy Nem!

A legegyszerűbb és legérthetőbb a fizikai szint, a beszéd és cselekedetek szintje. Ez a szint nekünk, az embereknek van. Ezen a szinten az agyunk, az értelmünk dolgozza fel az információkat és ha valami “zavar” van a beszédünkben, cselekedeteinkben akkor azt az értelmünkkel hamar a helyére tehetjük. Így van ez az “igen/nem” szavakkal vagy a “cselekszem/nem cselekszem” történésekkel is.

Ha azt mondom: “Most megyek a piacra.” – akkor tudjuk, hogy “igen, most megyek a piacra“. Ha pedig azt mondom: “Most nem megyek a piacra.” – akkor tudjuk, hogy “nem, most nem megyek a piacra“. Egyszerű ez mint az 1×1.

Mondhatom, hogy “Nem akarok beteg lenni!” és azt is, hogy “Egészséges akarok lenni!“. Mindkét esetben tudjuk, hogy: “Azt szeretném/akarom, hogy egészséges legyek és elkerüljön a betegség.“. Tudjuk, mert az értelmünk segítségével értelmezzük a mondatokat, továbbgondoljuk ha szükséges, helyretesszük benne a fogalmakat, átfogalmazzuk ha kell és megértjük a mondanivalóját.

Mi értelme van ez esetben a tiltásnak, a nem szó kerülésének?

Csokorba szedem, mik is még ezzel kapcsolatban az ajánlások:

Kerüld a nem szó használatát!

Arról beszélj ami van és ne arról ami nincs!

Azt mond amit teszel és ne azt amit nem teszel!

Azt fogalmazd meg aminek a megvalósulását el szeretnéd érni!
Ne fogalmazd meg azt aminek a megvalósulását el szeretnéd kerülni!

Ha csak a fizikai szintet nézzük, már akkor is van értelme és jelentősége a fenti iránymutatásoknak de az igazi lényeg a folytatásban, a spirituális kifejtésben fog megmutatkozni és jelentőséget kapni. Most még maradjunk kicsit itt a fizikai szint fejtegetéseinél és nézzünk meg néhány, bár látszólag kis jelentőséggel bíró szempontot.

 • Az első esetben (Most megyek a piacra) tökéletes az egyérteműség, teljes és elégséges a kapott információ, tudom, hogy mi fog történni. Megyek a piacra. Ez fog történni. Minden más “nem fog történni“, de ez nem is érdekes, hiszen ami fontos az, hogy mi fog történni, mire készüljek, mire alapozzak? Menni fogok (most) a piacra.
 • A második esetben (Most nem megyek a piacra)már nagy a bizonytalanság, minimális és nem elégséges a kapott információ, nem tudom, hogy mi fog történni. Azt tudom, hogy mi nem fog történni, pontosabban: a lehetséges “nem történések” közül egyet tudok, nem fogok menni a piacra, de azt, hogy mit fogok csinálni arról semmi információ nincs. “Bármi megtörténhet.

Azonban semmi probléma, (helyesebben: minden rendben) mert itt bekapcsol az értelem és ha szükséges kiegészíti az információt: “Miért, mit fogsz csinálni most?” – “Most lepihenek.” Máris életbe lép az első változat, tudjuk mit fogok csinálni.

Jogos lehet a kérdés: “Akkor miért futottunk egy potya kört?” Ha azzal kezdtem volna, hogy: “Most megyek lepihenek.” Akkor abban már eleve benne lett volna az is, hogy “nem megyek most a piacra.” Tanulság: “Az ember sok felesleges dolgot mond (fecseg), ha nem követi az ajánlott tanításokat.

Megjegyzem, az élőbeszédben van amikor szükséges és értelmes kimondani a nem szót. Ha például valaki azt kérdezi: “Tettél sót a levesbe?” Akkor a leghelyesebb válasz: “Nem tettem.” (Persze csak akkor, ha valójában nem tettél bele sót.) Ezek alapján úgy tűnhet zavarosak ezek az ajánlások, hiszen az értelmünk és az értelmezési képességünk révén jól eligazodhatunk a beszédben alkalmazott igen/nem szavak jelentésében, mégis ajánlatos az érthetőbb, egyértelműbb, célirányosabb és céltudatosabb beszéd érdekében, betartani a fentiekből következőket. Sok és jelentős indok van az élő beszédben az eddig kifejtettek alkalmazására. Meggyőzőbb, szuggesztívebb, hatékonyabb lehet a beszéd ami például szónokok, üzletkötők vitapartnerek esetében létfontossággal bírhat és nyerő pozícióba juttathat. De mint említettem, az igazi értelme a spirituális kifejtésnél fog megmutatkozni és ezáltal visszutalni a fizikai szintre.

Mielőtt továbbmegyünk nézzünk néhány olyan példát ami tiltott, vagyis ajánlott a kerülése. Annak ellenére tiltott, hogy látszólag teljesen “értelmes” mondatok, és értjük is, hogy mit szeretne közölni, aki mondja őket. Mindjárt azt is nézzük meg, az ajánlások alapján miként lehetne helyesebben megfogalmazni őket. Azután majd megvizsgáljuk, hogy mi is a probléma velük.

nem
 • Nem akarok beteg lenni!
 • Megint el fogok késni, mert nem jön a busz!
 • Rosszul aludtam nagyon fáradt vagyok!
 • Vigyázz! Nehogy eless a biciklivel!
 • Hiába próbálkozom, nem sikerül!
 • A hónap végére mindig elfogy a pénzem.
 • Hiába kérek, nem kapok fizetésemelést.
igen
 • Egészséges vagyok!
 • Odaérek pontosan, jön a busz!
 • Jól kialudtam magam, kipihent vagyok!
 • Vigyázz! Ügyesen menj a biciklivel!
 • Újra megpróbálom, most sikerül!
 • A hónap végére marad elegendő pénzem.
 • Ha kérek, kapok fizetésemelést.
Spirituális környezet

Ha csupán annyi történne amikor gondolkodunk és beszélünk, hogy megfogalmazunk és esetleg kimondunk mondatokat, valamint hallunk és értelmezünk kimondott mondatokat akkor nem is kellene folytatnom ezt a kifejtést. Azonban mint ember, nem csak a fizikai térben létezünk, ahol az előző mondatban lévő események történnek.

A fizikai léttéren kívül a létünk, spirituális létterekben is jelen van. Ezekből kettő, az asztrális és a mentális léttér ami különösen fontos az igen/nem téma kifejtése kapcsán. A Létsíkokról és a mostani témában különösen fontos Asztrálsíkról bővebben is olvashatsz a hivatkozásokra klikkelve.

Amikor a fizikai síkon az agyunk és értelmünk segítségével mondatokat fogalmazunk, értelmezünk és szavakkal kimondunk, akkor a két másik létsíkunkon (asztrál és mentál) fontos és jelentős események történnek. Az események mindig az asztrál síkról indulnak és ott is érnek véget, útközben végígjárva a mentál és fizikai síkot. Ezt úgy is megfogalmazhatjuk, hogy:

Minden mentális gondolat szülője az asztrális motiváció és gyemeke a fizikai kimondott szó,
ami formálja az asztrális motivációt.

 • Az asztráltestünk tartalmazza az érzelmeinket, a lelkünket az aktuális spirituális állapotunkat és ezek összessége adja a bennünk lévő motivációt. “Minden pillanatban vagyok valamilyen és ez a valamilyen állapot határozza meg azt az információt, ahogyan én megnyilvánulok.”
 • A mentáltestünkben vannak a gondolataink, amik a fizikai testtől kapott energia segítségével és az asztráltestből kapott motivációk alapján gondolatokat és döntéseket hoznak létre. Ezek a gondolatok és döntések nem mindig tudatosak, nem minden esetben vesszük észre/tudatosítjuk a létrejöttüket.
 • A fizikai testünkben van az energiánk és a cselekvő, beszéd képességünk ami a gondolataink és döntéseink által hordozott információkat cselekvésekké materializálja. Ez a materializáció vagyis a cselekvés sok esetben elmarad vagyis vannak olyan gondolataink amiket nem követi beszéd, vagy fizikai cselekvés. Például egy elmélkedés vagy meditáció közben.

Értelmezzük és foglaljuk össze az eddigieket:

 • Minden gondolatunkat a motivációnk határozza meg, nincs motiváció nélküli gondolat. Minden gondolatom és döntésem egyedi és csak rám jellemző. Nem minden gondolatomról és döntésemről tudok, nem mindegyik tudatos.
 • Minden szavunkat és cselekedetünket a gondolataink eredményeznek. Nincs kimondott szó és cselekedet, azt meghatározó gondolat, döntés nélkül. Nem minden gondolatot, döntést követ szavak kimondása vagy cselekvés. Nem csak a tudatos gondolatok és döntések eredményezhetnek cselekvést.
 • A gondolataink, döntéseink, szavaink és cselekedeteink, ezek bármelyike vagy összességük hatással van az érzelmi testünkre a motivációinkra.
Na Bumm!

Na Bumm! Mondhatjuk, ez mind érdekes és talán rendben is van, de mi köze mindennek ahhoz, hogy kerüljük a nem szó használatát és a többi bla, bla, bla… Hiszen ott a mentál test, az agyunk, a gondolataink, az értelmünk és mindig tudjuk, hogy mit, miért mondunk és mi, mit jelent.

Valóban! Kettő dolog még hátra van, ami az alapját adja a folytatásnak és a “probléma” gyökereit képezi. Az egyik az asztrálsík, a másik az elementál!

Asztrál sík

Az asztrálsíkról már írtam több helyen is, azon belül is arról, hogy: “Mi van az asztrál síkon?” Ez sarkallatos kérdés, hiszen a motivációnk ami az egész, jelen témakifejtés alapja, az asztrálsíkon/asztráltestünkben található, így ha meg szeretnénk ismerni a motiváció mibenlétét, elengedhetetlen az alapját képező asztrálsík megismerése is.

Számunkra a jelen témakörben az a legfontosabb tulajdonsága, hogy csak színeket és formákat tartalmaz és nincs benne intellektus vagyis megértésre/értelmezésre való képesség. Olyan mint egy festmény, mint egy kép.

Ez már elgondolkodtató… Ezek szerint a gondolaink inspirálója egy festmény… Már ez is érdekes következtetésekre adhat okot, de méginkább a gondolatok utáni visszacsatolás. A gondolataink és a gondolataink materializációja vagyis a cselekedeteink, egy festményre hatnak megváltoztató, módosító hatással. (A festő lesz majd az elementál)

Ha minden gondolatunk szülője egy festmény és minden gondolatunk információs eredménye egy festményen tárolódik, akkor “logikus“, hogy vizsgáljuk meg mit is tudunk tárolni egy festményen? Színeket és formákat, amik egy tartalmat képeznek. Már nincs is más feladatunk, mint kipróbálni a gyakorlatban:

 • Első feladat: Most megyek a piacra.
 • A feladat egyszerű, fesd le, ábrázold képen, festményen rajzon. Ugye nem okoz gondot lerajzolni egy olyan képet, amit ha megmutatsz valakinek, aki nem tudja miről van szó, felismeri, hogy “Most éppen mész a piacra.”

 • Második feladat: Most nem megyek a piacra.
 • A feladat ugyanaz mint az előbb, fesd le, ábrázold képen, festményen, rajzon. Gondolom, kezded érteni.. vagy már korábban is rájöttél. Nem tudod, NEM LEHET ábrázolni. Bármit is fogsz rajzolni, bármit is fog tartalmazni a rajzod, az más lesz, mint az, hogy “Most nem megyek a piacra.” Ha megmutatod valakinek, aki nem tudja miről van szó, nem fogja felismeri, hogy “Most éppen nem mész a piacra.” Persze lerajzolhatod, hogy éppen otthon, az ágyadban pihensz és ebben “benne lesz” az is, hogy éppen nem mész a piacra és még több milliárd más is, amit nem csinálsz éppen.

Csak azt lehet lefesteni ami van!

Lehetetlen lefesteni azt ami nincs!

Egy új megfogalmazást máris alkothatunk:

Gondolkodj és beszélj úgy, hogy az lefesthető legyen!
Kerüld az olyan gondolatot és beszédet, amit lehetetlen lefesteni!

Az asztrálsík képalkotása valójában sokkal bonyolultabb mint ahogyan az előzőekben felvázoltam, de a témánk szempontjából elegendő az ilyen mélységű megközelítés. Hétköznapi és általános értelemben azonban helytálló az a megközelítés, hogy a “lefesthető” információk rögzíthetők és hasznosak, képesek módosítani az alapmotivációinkat és a “lefesthetetlen” információk haszontalanok, feldolgozhatatlanok, nem képesek motivációmódosulást létrehozni.

De, hol van az értelem? Az értelmezési képeség, ami a fizikai szinten értelmezte a “zavart“, az információ hiányt? Az miért nem lép közbe és teszi helyre, alakítja át lefesthetővé a lefesthetetlent? Az bizony ott van fizikai szinten. Itt, asztrálszinten NINCS!

Az asztrál szint “tulajdonsága” az egyik ok, amiért a kifejtés kezdetén felsorolt ajánlásokat érdemes figyelembe venni. Az olyan gondolatok mint:

 • Nem akarok beteg lenni!
 • Nem jön a busz!
 • Nem kapok fizetésemelést!

Értelmezhetetlenek (teljes mondatként) az információtárolás szempontjából és így “feleslegesen hangoznak el“. DE! Ami még rosszabb, átfordulhatnak más változatba, de ez már a “festő hibája” lesz, ami ez után következik.

Elementál

Az elemetál mibenlétének és feladatának valamint feladatteljesítésének a megértése alapvető fontosságú a jelen téme megértéséhez valamint a gondolatok teremtő erejénak a megfelelő alkalmazásához. De, érdekes spirituális információként is hasznodra lehet.

Az elementál egy asztrális információstruktúra. Tulajdonképpen olyan mint az emberi lélek, csak teljesen más a feladata. Jelen esetben a gondolatok valóraváltója és a lélek változásainak a végrehajtója. Opsz! Ez kiemelem:

Az elementál a gondolatok megvalósítója és a lélek változásainak a végrehajtója!

Ezek szerint az elementálok (mert, hogy több is van belőlük) az ember legfontosabb segítői. Az elemetálok a háttérben dolgoznak, (pontosabban léteznek) és az egyik létfontosságú összetevői a gondolataink eredményeképpen létrejövő változásoknak és történéseknek. Az elemetálok nélkül csak tárgyak, növények vagy állatok lehetnénk, akik önálló, gondolataik általi cselekvésekre és változások létrehozására képtelenek. Az elementálok nélkül nem lenne a léleknek értelme, nem történne karmateljesítés, értelmetlen lenne az emberek földi inkarnációja, testetöltése.

Ha ennyire fontos teremtmény az elementál, akkor tényleg érdemes jobban megismerni, és a lehető legnagyobb mértékben a szolgálatunkba állítani, főként ha a segítésünk a feladata.

Tehát pontosítsuk tovább: Az elemetál egy asztrális információ-struktúra, amint mentális gondolat formáz, a bele töltött információ által.

——————————————

Mielőtt továbbmennénk, egy kis pihenő a későbbi, jobb megértés érdekében:

 • Képzelj el egy edényt, amiben van 1 liter tiszta víz, aminek a hőmérséklete éppen 20 celsius fok és az íze, normál, tiszta víz ízű.
 • Fogj egy másik edényt, tegyél bele fél liter vizet, melegítsd fel 50 celsius fokosra, tegyél bele sok cukrot de ne tegyél bele sót.
 • Megvan? Most a második edény tartalmát öntsd bele az első edénybe.
 • Kész! Mi történt az első edényben lévő vízzel?
 • Melegebb lett és édesebb! Melegebb lett mint 20 de hidegebb mint 50 celsius fok és nem annyira mint a második edényben lévő víz, de édesebb lett, mint ami a beöntés előtt volt az első edényben. Egy hozzáértő az arányokból bizonyára pontosan ki is tudná számolni a változások mértékét. Ez most nekünk nem fontos, de az igen, hogy gyakorlatilag lemodelleztük mindazt amit eddig olvashattál ebben az Igen vagy Nem témakifejtésben és sokkal közelebb kerülhettél ahhoz, hogy megértsd, az elementálok létét és működését.

  ——————————————

  Hamarosan folytatom …

  Gondolataink teremtő ereje

  Hamarosan …

  Elementár

  Hamarosan …

  Érdekességek a mindennapi gyakorlatból

  Hamarosan …

  vonal